Andrea Belfi – Natura Morta (CD Recensie)

KnipselDe Italiaan Andrea Belfi is van huis uit drummer. Intussen is hij reeds sinds enige jaren actief binnen het elektro-akoestische genre, maar zijn afkomst blijft duidelijk hoorbaar. Percussie neemt een belangrijke plaats in binnen zijn oeuvre en dus ook in zijn laatste album ‘Natura Morta’. En heel vaak is die percussie van het heftige soort en goed passend bij de ook anderszins redelijk zwaarmoedige en sombere muziek, via elektronische middelen voortgebracht. Waarbij Belfi zich graag bedient van alles doordringende en zeurende drones die je hersencellen danig door elkaar schudden.

In ‘Oggetti Creano Forme’ blijft de rol van het slagwerk nog beperkt. Spaarzame percussie aanslagen vormen hier nog accenten die bijdragen aan de onheilspellende sfeer van de langzame en monotone drone. En de ijle lijnen die Belfi hierover heen trekt, versterken dit effect nog aanzienlijk.

Maar in ‘Forme Creano Oggetti’ is de bijdrage van het slagwerk veel groter. Het klinkt als een uit de verte aankomende rollende donder en zorgt verderop in het nummer voor een scherp randje aan de ijle patronen en de soms dreigende drones die door de elektronica worden geproduceerd.  Zo ook in ‘Su Linee Rette’. Dit is een rustiger nummer, maar kent eveneens een bijna ondraaglijke spanning. Ook hier zijn het de monotone, gelijkmatige slagen die voor onrust zorgen, in combinatie met een, bijna irritante ruis. Soms afgewisseld met de slag van een klok, nestelt het zich vast in je hoofd.

Beluister hier het album op Soundcloud: