Haarvöl – Bombinate (CD Recensie)

Je zou het wellicht niet meteen verwachten als je de naam Haarvöl hoort, maar dit collectief, dat sinds eind 2012 bestaat, komt uit Portugal. Fernando José Pereira en João Faria vormen de kern en hebben op ‘Bombinate’ versterking gekregen van Rui Manuel Vieira die zijn sporen heeft verdiend in de visuele kunsten.

Net als veel andere projecten die verschijnen op het in Amsterdam gevestigde Moving Furniture Records betreft het ook hier een project van elektronica producers, geluidskunstenaars, of hoe je deze heren hun professie ook wilt duiden. Wat deze artiesten gemeen hebben en het geldt ook voor Haarvöl is dat ze sfeer creëren middels geluid. In opener ‘Senescência’ met een drone die uitmondt in een allesoverheersende, bijna irritante fluittoon. Tussendoor horen we opnames van een Portugees pratende man, zo te horen bezig aan een politiek geladen redevoering. Dezelfde ingrediënten vinden we in andere stukken: microtonale drones die slechts zeer langzaam van klank verschuiven, metalige klanken ter afwisseling en veldopnames die ervoor zorgen dat we als luisteraar een beetje bij de les blijven. En zo nu en dan iets zeer onverwachts, zoals dat vreemde cluster piano aanslagen aan het eind van ‘Angst (After Future, The Past)’, of het bijna melodietje dat de tik in de LP in zich bergt in ‘Peur (Presque Silence)’, terwijl we op de achtergrond heel zacht een mist van geluid ontwaren.

En dan is daar ‘Paura (a Tonino G​.​)’ waarin het trio voor het eerst iets produceert wat gelijkt op een ritme, hiervoor hadden we louter klank. Lang duurt het overigens ook hier niet, het ritme lost op in een ondefinieerbare klankmist samen met die fluittoon uit ‘Senescência’. En ineens horen we iemand rennen, een auto wegrijden, nog wat omgevingsgeluid, ongetwijfeld van de Spaanse veldopnames specialist Xóan Xil López die op dit album een gastrol speelt en dan is het stil.

Maar zoals gezegd Haarvöl moet het niet hebben van ritmes en melodiën. Hun kracht ligt op een veel subtieler niveau. In het slechts geleidelijk veranderen van klankkleur, timbre en het bedachtzaam en weloverwogen aanbrengen van veranderingen. Het kenmerkt dit album wat moet gaan uitgroeien tot een serie van drie. We zien dan ook uit naar het vervolg van dit boeiende project.

Bombinate’ is te beluisteren en te koop via Bandcamp: