Yves De Mey – Drawn with Shadow Pens (LP Recensie)

a3761119642_10De uit Antwerpen afkomstige Yves De Mey werkt voor zijn geluidssculpturen, want zo kunnen de negen stukken op zijn laatste album ‘Drawn with Shadow Pens’ toch het beste worden aangeduid, met een analoge synthesizer. De hoes van het album, met artwork van Yann Binet, is daarbij bijzonder goed gekozen: De sfeer die dit beeld oproept is eveneens de sfeer die in deze muziek verwerkt zit.

Ondefinieerbaar en hallucinerend klinkt het in ‘Prelament’, voorzien van een sterke elektronische onderstroom. ‘Adamance’ heeft De Mey voorzien van een aangenaam ritmisch patroon, alsof er iets vastloopt. Maar je gaat erop meedeinen, zoveel is wel zeker. Dat ritme neemt in complexiteit toe, het blijft met andere woorden niet bij die ene vastloper. In ‘Remains of Rays’ tapt De Mey uit een ander vaatje, hier benut hij de mogelijkheden van de analoge synthesizer optimaal, door het creëren van een soort van geluidscollage op basis van een verzameling losse klanken. Het heeft een zeker vervreemdend effect en maakt iedere keer weer nieuwsgierig naar wat gaat volgen. ‘Ostia’ bezit een zeldzame sereniteit. Zeer zacht klinkende belletjes hoor je hier, ruisend in de wind. En nog wat andere niet thuis te brengen geluiden. Maar er zit ook een zekere spanning in, die overigens gedurende het nummer verder aanzwelt.

In ‘Yearned’ zit eveneens, net als in ‘Adamance’ iets van een slepend ritme. Dansbaar wordt het bij De Mey nooit, maar het klinkt aangenaam, de spanning doorbrekend. Die spanning, wel te karakteriseren als een constante in het werk van De Mey, horen we weer in ‘Stabbings in Fluid’, een golvend duister, krakend klankpatroon dat doorbroken wordt door hoge bliepjes. De ‘stabbings’? En in ‘Moinen’. Daar komt het door de vibrerende, vreemdsoortige, zelfs ietwat onheilspellende klanken die De Mey produceert. Als afsluiter is daar ‘Single Patch End’ waarin De Mey nog één keer zijn kunsten vertoont, ook hier zit de spanning er weer duidelijk in en is er sprake van een versluierd ritme, de wereld van De Mey in het klein.

Het nummer ‘Adamance’ kan beluisterd worden via Bandcamp, waar ook het gehele album is te downloaden: