Pauw – Macrocosm Micrcosm (CD Recensie)

9200000047955424Het uit Twente afkomstige Pauw is aan een gestage opmars bezig. De band bestaat pas sinds 2014 toen de vier heren zich aanmeldden met zelf opgenomen demo’s voor het rondreizende festival ‘Popronde’. Met 38 boekingen vestigden ze meteen een record en Nederland lag voor hen open. Er volgde een EP en een single ‘Shambhala’. Die aansluitend door VPRO’s  3voor12 werd uitgeroepen tot ‘single van de week’.

De opmars zette zich in 2015 verder met onder andere optredens op Noorderslag, Where The Wild Things Are, Paaspop en London Calling en de agenda voor 2016 is mogelijk nog voller. Het weerhoudt de band er echter niet van ook nog eens een album, ‘Macrocosm Microcosm’ te lanceren.

En wat voor een album, of de tijd heeft stilgestaan. Pauw maakt psychedelische rock in de beste traditie en laat de eind jaren ’60 / begin jaren ’70 herleven. Tegelijkertijd klinkt het gehele album, van opener ‘Memories’ tot afsluiter ‘Glare, part 2’ fris en eigentijds. Wat Pauw serveert is beslist geen opgewarmde kost.

Een aantal nummers op dit album verdient het om wat nader uitgelicht te worden. Allereerst is daar opener ‘Memories’ dat direct vanaf de eerste maten de luisteraar meeneemt in een zinderende melodie. Zo’n melodie die je niet meer uit je hoofd krijgt, hoe graag je dat wellicht ook zou willen. Het stomende gitaarwerk en de felle drum riffs doen vervolgens de rest. Een heerlijk fris nummer dat alles in zich heeft van een hit, maar dat tevens de liefhebbers van meer experimentele muziek kan boeien.
Bekijk hier de video van ‘Memories’:


Dat geldt ook voor ‘Visions’ dat de band schreef ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Hubble ruimtetelescoop en waar de band ‘De Wereld Draait Door’ mee haalde. Het nummer begint redelijk rustig met een sterk psychedelisch aandoende melodie waarna het refrein zich aandient. Muziek ook die prima past bij het thema van het nummer. Je waant je in andere sferen, mede door het creatieve gebruik van synthesizers.
Bekijk hier de video van ‘Visions’:


En dan is daar nog single ‘Shambala’. Een orgastisch ritueel waarbij de band rustige passages afwisselt met muzikale uitspattingen. De bijbehorende video waarop we een jonge man met oorlogskleuren uitgedost wild rond een kampvuur zien dansen, zegt genoeg.
Bekijk hier de video van ‘Shambala’:


Met ‘Macrocosm Microcosm’ heeft Pauw beslist een belangrijke volgende stap in zijn prille carrière gezet. Hopelijk gaan we nog veel horen van deze band!