Na hier gisteren stil te hebben gestaan bij drie recente solo albums van Michel Banabila, besteed ik vandaag aandacht aan twee albums die hij maakte met collega musici. Allereerst hier aandacht voor ‘One Moment in Time’ dat hij maakte met de gitaristen Stijn Hüwels en Cok van Vuuren. Verder komt ‘The Galactic Hacker Party’ aan bod. We horen Banabila hier samen met de eveneens in elektronica gespecialiseerde Willem Cramer. De opnames stammen van een concert dat de twee hadden in 1989, in het Amsterdamse Paradiso.
De samenwerking tussen Banabila en Hüwels en Van Vuren, de eerste is te horen op elektrische gitaar, de tweede op een dobro en een mando-gitaar, dateert uit het voorjaar van 2020 toen Corona net had toegeslagen. Verbazen doet ons dat niet, het titelstuk dat toen ontstond, sluit qua sfeer perfect aan bij deze maanden waarin alles leek stil te staan. In dit ‘One Moment in Time’ gebeurt dan ook helemaal niets, het is een nevel aan klank, niet meer en niet minder. Het tweede stuk, ‘Across The Sky / Massive’ klinkt aanvankelijk niet wezenlijk anders, tot er na ruim vier minuten een ritme insluipt dat overigens na enige minuten ook weer net zo snel verdwijnt. In de plaats komen sfeervolle gitaarklanken, aangevuld met Banabila’s sfeervolle klankgolven. Ook dit stuk blijkt dus vooral een intieme klanknevel, waar overigens vanzelfsprekend niets mis mee is.
Wie meer afwisseling wil moet uitwijken naar ‘The Galactic Hacker Party’, ofwel de live opnames die Banabila met Willem Cramer maakte in 1989. Ook hier in het eerste deel klanknevels, maar dan wel aangevuld met space-achtige geluiden en andere creatieve vondsten. En het tekent Banabila, en natuurlijk ook Cramer al kende ik zijn muziek nog niet, dat dit album geenszins gedateerd klinkt, al zijn de opnames al ruim dertig jaar oud. Het tweede en derde deel klinken wat abstracter, meer ingetogen ook en kennen een prachtige, vederlichte, enigszins esoterische klank. Dat esoterische geldt ook voor het vierde deel, alleen wijkt dit wat af van de twee voorgaande delen door het vrij langzame, maar onmiskenbaar repetitieve patroon. Al met al een mooi album, verstandig dat de heren de muziek op deze wijze weer toegankelijk hebben gemaakt.
Beide albums zijn deels te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop: