Mars Williams Presents An Ayler XMas Vol. 5 (CD Recensie)

Terwijl mijn vrouw ‘All You Need is Love’ zit te kijken, dompel ik mij onder in het bij Astral Spirits verschenen vijfde deel van Mars Williams‘ onvolprezen project, waarin hij de onverwachte combinatie maakt van de meest melige kerstkrakers met de muziek van Albert Ayler. Naast Williams op sax en speelgoedinstrumenten horen we, op dit met ruim een half uur veel te korte album, Josh Berman op cornet, Jim Baker op piano, altviool en de Arp Synthesizer, Brian Sandstrom op bas, gitaar en trompet, Steve Hunt op drums en Peter Maunu op viool. En omdat het opnames van twee sets zijn, vinden we bassist Kent Kessler in de eerste twee stukken en Krzysztof Pablan in het derde stuk.

Op de Bandcamppagina staat netjes vermeld welke stukken worden gespeeld. Zo bestaat opener ‘The Divine Peacemaker Plays Dreidel In Frightful Weather’ uit de wonderbaarlijke combinatie van Aylers ‘Divine Peacemaker’ en ‘Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow’, van Sammy Cahn and Jule Styne. Gelukkig heeft Ayler bij Williams altijd de overhand en dus start hij met een paar heerlijk dwarse noten. Als het iets melodieuzer wordt en hij versterking van Berman krijgt, herkennen we de kerstklassieker. In boeiende afwisseling met noten uit Ayler volgt dit collectief vooral zijn eigen weg. Een stemmige klankwolk, gemaakt met Bakers synthesizer, aangevuld met die van de ritmesectie, vormt de basis voor heerlijke blazerslijnen, vrolijk commentaar leverend op de kitsch.

Mars Williams in 2017 tijdens een concert in het Antwerpse Zuiderpershuis. Foto: Geert Vandepoele.

José Feliciano’s ‘Feliz Navidad’ herkennen we nog niet aan het begin van ‘The Angels Sing With The Old & New Ghosts In The Manger’, Williams produceert hier weer één van die onnavolgbare solo’s. Verderop herkennen we Aylers ‘Ghosts’. En goud is dat fragment op de helft. Williams klinkt hier zeer ingetogen, helemaal de kern rakend van de melancholie die ook hoort bij kerst. Het is tevens de opmaat voor een Latin passage waarin we dan eindelijk dat melige ‘Feliz Navidad’ herkennen, gelukkig wel goed verpakt. ‘Do You hear what I Hear’ de klassieker van Noël Regney en Gloria Shayne Baker’, horen we, aanvankelijk weliswaar in een beduidend hoger tempo, direct terug in ‘Did You Hear They Found Light In Darkness’. En als verderop het tempo zakt, is het helemaal onmiskembaar.  En natuurlijk doet Ayler ook nu weer mee, met ‘Light In Darkness’. En helaas dan is het alweer voorbij, gelukkig hebben we nog de vier vorige delen, ik kan nog de hele avond vooruit.

Het album is te beluisteren via Bandcamp en daar ook te koop: