Gaudeamus Muziekweek – Deel 5 (Concert Recensie)

GaudeamusAwardHR-15655
Van links naar rechts de componisten Cendo, Prins, Khubeev en Tsoupaki

Welnu het is bekend: De Russische componist Alexander Khubeev heeft, zeer verdiend, de Gaudeamus Award 2015 gewonnen. Uit bijna 200 inzendingen nomineerde de internationale jury bestaande uit de Griekse componiste Calliope Tsoupaki, de Belgische componist Stefan Prins en de Franse componist Raphaël Cendo eerder dit jaar vijf componisten voor de Gaudeamus Award 2015: Alexander Khubeev (RUS, 1986), Jason Thorpe Buchanan (USA 1986), Mátyás Wettl (HUN 1987), Stylianos Dimou (GRC 1988) en Utku Asuroglu (TUR 1986)

Van iedere genomineerde werden tijdens Gaudeamus Muziekweek 2015 drie composities uitgevoerd, waaronder een nieuw werk speciaal geschreven voor ensemble-in-residence Slagwerk Den Haag. De jury besloot unaniem de Gaudeamus Award 2015 toe te kennen aan Alexander Khubeev.

Portret-AnnavanKooij-7161
Foto: Anna van Kooij

De jury zegt over de winnaar “Alexander Khubeev is een authentieke en vindingrijke componist. Hij weet een perfecte balans te bereiken tussen zijn eigen geluidsuniversum en de geschreven partituur. Hij is briljant in het toepassen van geavanceerde technieken en weet daarmee een mysterieuze en diepgaande klankwereld te creëren.”

Khubeev is geboren in 1986 in de stad Perm waar hij tevens begon met componeren. Hij studeerde in Moskou aan het conservatorium en is gepromoveerd onder begeleiding van Yuri Kasparov. In de afgelopen acht jaar bezocht hij masterclasses van componisten als Beat Furrer, Ivan Fedele, Chaya Czernowin en Martijn Padding. In 2014 nam hij deel aan de tweejaarlijkse zomercursussen voor nieuwe muziek in Darmstadt (Duitsland) waar hem een stipendium werd toegekend voor de volgende editie in 2016. Zelf zegt hij over zijn carrière tot nu toe: “Gelukkig verrijkte het Russische concertleven zich tijdens mijn studiejaren in Moskou voortdurend en werd het steeds diverser. Mijn muziek is uitgevoerd door de meeste ensembles voor hedendaagse muziek in Rusland (en daarnaast ook in landen zoals Oekraïne, Italië, Duitsland, de VS en Argentinië). Gaandeweg won ik een aantal compositiewedstrijden. Voortvloeiend uit een doorlopende samenwerking werd ik in 2011 (voor het eerst in de modern Russische geschiedenis) door het GAMEnsemble aangesteld als componist-in-residence.”

GaudeamusAwardHR-3550Het winnen van de Gaudeamus Award wordt door componisten gezien als een internationale erkenning van hun werk en is voor velen een belangrijke doorbraak in hun carrière. Het te winnen geldbedrag in de vorm van een compositie-opdracht voor de volgende Gaudeamus Muziekweek bedraagt € 5.000. Gaudeamus Muziekweek blijft nauw betrokken bij  de loopbaan van alle prijswinnende en genomineerde componisten. De organisatie draagt zorg voor nieuwe compositie-opdrachten, reprises van op het festival gespeeld werk, en internationale uitwisseling met collega festivals en aanverwante organisaties wereldwijd.

Zie voor de recensie van de concerten van donderdag 10 september deel 1.
Zie voor de recensie van de concerten van vrijdag 11 september deel 2.
Zie voor de recensie van de overige concerten van zaterdag 12 september deel 3.
Zie voor de recensie van de overige concerten van zaterdag 12 september deel 4.

Recensies met betrekking tot het werk van Alexander Khubeev staan in deel 1 en 3.