Gordon Eagle – Melancholy is Like a Plume of Smoke (CD Recensie)

De Chinese componist Gordon Eagle bracht op het bij Ravello Records verschenen ‘Melancholy is Like a Plume of Smoke’ een vijftal liederen samen waarin hij tot een prachtige synthese komt van de Chinese en de westerse cultuur. De teksten (in het Engels, de teksten staan op de website) scheef hij zelf. Ze worden uitgevoerd door de klassieke bezetting van stem, hier de sopraan Aliana de la Guardia en piano, Maja Tremiszewska. Een mooie start met andere woorden voor het vervolg van onze serie rondom de menselijke stem. De komende dagen hier werken waarbij de solostem de hoofdrol speelt.

Opener ‘Blear Pity’ laat direct horen hoe Eagle die verschillende culturen met elkaar verenigt. Dit lied bevat die typische Chinese lyriek en ritmiek, met name door het gekozen rijm en De La Guardia zingt het met veel gevoel, terwijl Tremiszewska een melodieuze bodem legt. In ‘Feeling of Dreams’ komen Eagles Chinese wortels minder duidelijk tot uiting, dit stuk past meer in de laat romantische traditie, inclusief het bijpassende gevoel van weemoed.

Foto: Parma Recordings

Weemoed vinden we natuurlijk oom in het titelstuk, met die prachtige titel ‘Melancholy is Like a Plume of Smoke’. Een bijzonder lied, dat qua sfeer wel wat doet denken aan de hoogtepunten van de Broadway musical, een stijl die zo te horen De La Guardia op het lijf is geschreven. Diezelfde sfeer kenmerkt ‘Sister’s Awareneess’. Het zijn geen hoogvliegers deze liederen en Eagle betoont zich hier absoluut geen vernieuwer. Het zijn gewoon mooie miniaturen geworden, met overgave gezongen en gespeeld en absoluut de moeite van het beluistern waard.

Het album is beluisteren via Spotify: